Download direct de Fontys Inclusiekalender 2023-2024
Prikkelen
Het team maakte de kalender zo toegankelijk mogelijk: er is een papieren en een online versie. Ze dachten ook aan leesbaarheid en checkten representatie en intersectionaliteit. “Het wereldperspectief van de (toekomstig) professional verbreden. Dat is wat we bij het ontwikkelen van de kalender voor ogen hadden”, vertelt Jennifer Jubitane. Zij is een van de initiatiefnemers vanuit het IDEAS team. “En prikkelen tot inclusief denken en handelen. Inclusiever worden is een proces, het is ongoing, het is nooit klaar. We zijn bij de keuze van de beelden, maar ook in het formuleren van de teksten in de kalender zorgvuldig te werk gegaan. Toch zijn we ervan bewust dat woorden op verschillende mensen verschillende effecten kunnen hebben. Bovendien veranderen taal en de betekenis van woorden. Daarom willen we iedereen oproepen die iets opvallends ziet of leest in de kalender, oproepen om contact op te nemen. Heb je suggesties voor verbetering? Laat het weten. Als team leren we daarvan. En je weet natuurlijk niet wat je niet weet."
Kunst met een verhaal
Twaalf prachtige kunstwerken – een bij elke maand – laten letterlijk zien hoe indrukwekkend diverse kunst is. “We hebben heel bewust gekozen voor werken met een verhaal. En ook daarin verschillende perspectieven genomen. Net als de gedenkdagen, zijn ook de kunstwerken niet zo bekend en vanzelfsprekend.” Zo kreeg de maand augustus een portret van Rae Senarighi, die zichzelf de Transpainter noemt, oktober een landschap van Grandma Moses, 78 jaar oud toen ze bekend werd als kunstschilder. Januari heeft een werk waarin braillepoëzie en schilderkunst samenkomen en bij maart is de lichtkunstinstallatie Tazaamun van het Saoedische Digital Arts Lab te zien.
Verschillende toepassingen
En dat is nog niet alles, want op de kalender vind je ook tal van kijk-, lees- en luistertips die je inspireren om een duik in diversiteit en inclusie laten nemen. Meer te bekijken, te lezen of te beluisteren. Met digitale linkjes in de online versie van de kalender en ISBN-nummers bij de literaire tips. “Je kunt de kalender op verschillende manieren gebruiken”, licht Jennifer toe. “Gebruik 'm in je lessen. Open de dialoog over gedenkdagen in je team. Hang ‘m op je werkplek als verjaardagskalender. Geef ‘m cadeau. Gebruik ‘m om de gedenkdagen in je online agenda mee aan te vullen. Geniet van de mooie kunst. Of laat je inspireren en deel jouw persoonlijke verhaal bij een gedenkdag op social media. Met de inclusiekalender zit je nooit meer zonder ideeën voor content.”
Heb je tips of aanvullingen om de inclusiekalender nog inclusiever te maken? Neem dan contact op met team IDEAS Pedagogiek, via ideasp@fontys.nl
Download de Fontys Inclusiekalender 2023-2024
Publicatie: 6 september 2023
Auteur: Koos de Bie
Afbeeldingen: onderdeel van de Inclusiekalender 2023/2024 van team IDEAS Pedagogiek