Bij Professionele Werkplaats De Achtse Barrier is altijd iets te beleven
Inloopochtend en dagbesteding
Irene is oud-student van Fontys en generalist bij WIJeindhoven: “Op woensdag zijn wij hier met een inloopmoment. Dat is voor inwoners van de wijk een laagdrempelige manier om met vragen te komen. Dan hoeven ze niet te bellen en kijken we samen naar de vraag die ze hebben. Dat kan gaan over een traplift, relatieproblemen, financiën, over vanalles eigenlijk. En er komen ook mensen met ideeën voor de buurt. Van jong tot oud.” Glenn werkt op de dagbesteding van Archipel bij De Mortel. “We zorgen voor verschillende activiteiten voor bewoners binnen en buiten de wijk. We beginnen altijd met een kopje koffie en daarna gaan we samen tekenen, schilderen of bloemschikken. We doen ook aan beweging, aan stoelyoga bijvoorbeeld. En we doen natuurlijk spelletjes.”
Actieve beweegtuin en unieke bloementuin
Fontys-studenten Maaike en Dax zijn bezig met een innovatieproject rondom de beweegtuin: “We willen ouderen naar de beweegtuin krijgen, om ze meer te laten bewegen, maar ook omdat we zien dat er veel eenzaamheid is onder ouderen. We hebben ook echt geklust, samen met de vrijwilligers van De Mortel. Er moet nog veel gebeuren, zodat het er uiteindelijk uitnodigend uit komt te zien.” Wendy is projectleider en legt uit hoe een moerassig stukje midden in de Achtse Barrier omgetoverd is tot een prachtige bloementuin. “Een groepje vrijwilligers uit de wijk zet zich nu met hart en ziel in voor het beheer.”
Eerstelijns zorg, jeugdwerk en taalcafé
Corina is coördinator eerstelijns zorg, een samenwerkingsverband van 150 zorgverleners in de wijk. “Wij maken afspraken over hoe we zo goed mogelijk zorg kunnen verlenen, samen met welzijnsorganisaties en de studenten van Fontys en Summa. Ik ben ook veel bij De Mortel, hier zijn we gemakkelijk toegankelijk en de studenten maken dat het daar gezellig is. Er gebeurt veel, er is altijd reuring.” Bilal, Yasmina en Jasper van Dynamo Jeugdwerk zijn ook in De Mortel te vinden: “Wij zijn hier voor de jongeren, organiseren activiteiten voor ze en zorgen voor een-op-een begeleiding. Voor de meiden hebben we speciale meidenavonden en voor jongens organiseren we bijvoorbeeld ook vechtsporttrainingen”. Astrid houdt zich als vrijwilliger bij De Mortel bezig met het taalcafé. “Met wijkbewoners die de taal nog niet zo goed spreken, praten we iedere week over een bepaald onderwerp, vorige week hadden we het bijvoorbeeld over wonen. Dan komen er een heleboel vragen langs, daarmee werken we aan woordenkennis. En zo komen ook gesprekken op gang.”
Wil je meer weten over de Professionele Werkplaats in de Achtse Barrier? Neem contact op met bruggenbouwer Frans.